Doe mee met de zadenbieb!

 


Doe mee met de zadenbieb!

Gratis onbespoten zaden lenen en ruilen? Dat kan bij de zadenbieb! Op verschillende locaties in Friesland is dit mogelijk. Het aanbod verschilt per plek omdat mensen vrijwillig hun zaden naar de bieb in de buurt brengen. De centrale plek van de zadenbieb is de permacultuurtuin in Joure van Roeach. Janet en Tine hebben de zadenbieb in 2015 opgericht en zijn hofleverancier van de zadenbieb in Nederland. Het is zo’n groot succes geworden dat er meer locaties bij zijn gekomen. Inmiddels zijn er in Friesland in totaal 18 locaties, maar ook buiten de provincie Friesland komen er zadenbibliotheken bij. Klik hier om te bekijken welke zadenbieb bij jou in de buurt zit. Meer weten over het hoe en wat van de zadenbieb? Dat lees je hieronder!



Het principe van de zadenbieb 

Begin je net met een tuintje? Of ben je op zoek naar nieuwe zaden? Dan kun je bij de zadenbieb zaden ‘lenen’. Dat wil zeggen dat je de zaden gratis krijgt en vervolgens zelf in de grond stopt. Als daar vervolgens een plantje is uitgekomen, neem je aan het einde van het seizoen zaden van dit plantje. Nadat je ze goed heb laten drogen breng je een deel van de zaden weer naar de zadenbieb. Wil je ook gebruik maken van de zadenbieb? Schrijf je dan gratis in bij Roeach. Vervolgens kun je bij een locatie naar keuze zaden lenen door een formulier in te vullen. Per soort mag je 1 zakje zaden uitkiezen. Zelf heb ik zijdebloem, zinnia,  jalapeño peper, strobloem, ganzenbloem en aster besteld. Deze ga ik binnenkort zaaien dus wil je zien hoe deze zaden zich gaan ontwikkelen? Volg mij dan via Instagram!

Bij de zaden die je uitzoekt, is een uitlegkaart toegevoegd. Zo kun je direct aan de slag!


Waarom de zadenbieb? 

Zaden lenen via de zadenbieb is een voordelige en leuke manier om je eigen voedsel te verbouwen. Je hoeft zelf geen zaden aan te schaffen en kunt eenvoudig aan de slag. Ook als je (nog) niet zulke groene vingers hebt, hoeft dat geen drempel meer te zijn om een moestuin te beginnen. Zo kreeg ik bij mijn bestelling een uitlegkaart over hoe je moet zaaien. Een ander voordeel van de zadenbieb is dat je door zaden te lenen en te doneren aan de zadenbieb bijdraagt aan de bevordering van biodiversiteit. Wanneer veel mensen zaden van verschillende inheemse en insectenvriendelijke planten naar de zadenbieb brengen, ontstaat er een mooi gevarieerd aanbod. Op die manier help je de insecten en andere dieren dus ook een handje!

 


Hoe kan ik bijdragen aan de zadenbieb?

Naast dat je zelf zaden naar de zadenbieb kunt brengen, zijn er nog veel meer manieren om mee te helpen bij de zadenbieb. Als er zaden naar de bieb worden gebracht, worden deze eerste schoongemaakt en in zakjes worden gedaan. Ieder zakje krijgt een etiket met de naam, het oogstjaar en de locatie erop. Hier kan de zadenbieb in het voorjaar veel hulp bij gebruiken! Wil je een aantal dagdelen helpen? Meld je dan aan als vrijwilliger. Verder kun je een donatie doen voor het inkopen van etiketten en zakjes. Of misschien ben je enthousiast geworden om zelf een zadenbieb op te starten? Daar lees je hier meer over.

 

Hoe gaat jouw tuin eruit zien? Komen er dit jaar extra bloemen, kruiden en groenten bij?


Bronnen:

bzof. Zadenbibliotheek. Opgehaald via: https://www.bzof.nl/collectie/zadenbibliotheek.html?fbclid=IwAR0FPFUkdBiiiuyBfAlkQdtcVjHPVIdHfHKpuYek_Zl2lPORt-52QKPoe5s

dbieb. Zadenbibliotheek Fryslân. Opgehaald via: https://www.dbieb.nl/te-doen/zadenbibliotheek-fryslan.html

roeach. Stichting zadenbibliotheek Fryslân. Opgehaald via: https://roeach.com/zadenbibliotheek-fryslan/

Velt. Zadengids (2013). Opgehaald via: https://beweegt.velt.be/braas/download.php?bestand=zadenlijst2013_lr.pdf





Reacties